Sambung study @ Kerja ?

Assalamualaikum buat semua. Agak lama juga AK tidak update blog ni. Sekarang AK berada di tahun akhir, jadi banyak kerja yang AK kena siapkan. Maka sebab itulah AK jarang buka blog ni.

Kali ni AK ingin ceritakan keadaan AK sekarang sabagai pelajar tahun akhir. Ya, semua pelajar tahun akhir pasti akan merasai dan mengalami perkara yang sama macam AK. Maklumlah, sudah fikir pasal masa depan.

Ramai kawan AK cadangkan supaya AK sambung study ke peringkat master bersama-sama dengan mereka, antara tempat yang jadi pilihan mereka adalah UKM, UIAM dan UM. Kebanyakan daripada mereka ajak AK sambung master of law atau LLM. Hmmm...agak berat sebenarnya mahu pertimbangan hal ni. 

AK cuba tanya seorang kawan AK, dia ni pelajar yang AK sangat respect dan kagum sebab dia ni pelajar cemerlang setiap semester sepanjang AK bersama dia. AK tanya apa yang akan dia lakukan selepas habis belajar, dia jawab ingin sambung study iaitu master. Tapi apa yang buat AK kagum dan sedikit terkejut adalah dia tak mahu sambung LLM sebab dia sudah penat study law katanya. HaHaHa. Sama la dengan AK sebenarnya. AK pun sudah penat study law. AK pun bagitahu la yang AK kalau mahu sambung master pun mungkin AK tak ambil LLM, tetapi master dalam islamic finance and banking. Hehe. AK sebenarnya sudah lama sejak dari interview dulu lagi mahu mendalami & sambung study dalam dua kursus ni, Master In Islamic Finace di INCEIF dan Master of Science In Islamic Finance and Banking di UIAM.

Tapi sebenarnya niat dan perancangan AK mahu sambung study tu agak tersasar dan terhalang apabila ibunda AK mahu AK balik ke sabah dan berkhidmat di sana. Dalam erti kata lain, AK kena kerja dulu kemudian fikir pasal study. Hmm. Untuk perancangan kerjaya ini, AK sudah letak dalam target mahu rebut dua peluang sahaja di negeri sabah, jadi seorang pensyarah sementara di mana-mana kolej swasta ataupun praktis syariah di mana-mana firma guaman yang buat sivil dan syariah supaya AK dapat belajar kedua-dua bidang.

Hmm..sekarang ni AK dan kawan-kawan memang sedih dengan isu pengiktirafan degree AK di institusi ni. AK dan rakan-rakan lain sedang berusaha supaya perkara yang kami idam-idamkan atau hak kami dalam universiti ini diberikan sepenuhnya. Memang sedih bila AK dapat tahu keadaan sebenar graduan yang sama kursus pengajian dengan AK.

Buat masa ni, AK hanya mampu berdoa supaya Allah permudahkan semua usaha kami, supaya Allah memberikan kemudahan kepada AK untuk teruskan perancangan hidup AK ni, tetapi dalam membuat perancangan ni semua, AK kenalah berpijak di bumi yang nyata.

Inshaallah, semuanya pasti ada hikmahnya. AMIN

Comments

Popular posts from this blog

في حب الله

SEPULUH APRESIASI buat SMAIP Tetap Di Hati